Ammattisanojen sanasto

Emme jätä sinua yksin alan siansaksan pariin, vaan selitämme toimistotuoleihin liittyvät tärkeät käsitteet. b:stä niin kuin hjh office aina v:hen niin kuin verkkokangas asti.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

E

Ergonomia
Ergonomian tutkimuksessa selvitellään ihmisen suorittaman ja koneellisen työn lainalaisuuksia. Ergonomian tavoitteena on saada työolosuhteet ja -prosessit mahdollisimman suurelta osin sellaisiksi, että niillä toisaalta saavutetaan optimaaliset työtulokset ja toisaalta vältetään prosessien parissa työskentelevien ihmisten väsymistä tai jopa loukkaantumista. Siksi yksi ergonomian pääteemoista on työkalujen ja siten myös toimistotuolien käyttäjäystävällisyys.

H

HJH Office / Buerostuhl24
HJH Office:llä on Euroopan suurimpana toimistotuoleihin erikoistuneena postimyyntiliikkeenä jatkuvasti varastossa noin 50 000 pyörivää tuolia ja kirjoituspöytää. Vakuutamme asiakkaamme loistavalla hinta-laatusuhteella, nopeilla toimituksilla ja kattavalla neuvonnalla.

I

Istuma-aika
Toimistotuolit jaetaan kahteen luokkaan: Yksityiskäyttöön tai kotitoimistoon sopiviin tuoleihin, joiden suositeltava istuma-aika on noin 4 tuntia päivässä, ja ammattimaisiin toimistoihin ja toimiston jokapäiväiseen arkeen tarkoitettuihin tuoleihin, joiden suositeltava istuma-aika on noin 8 tuntia.

Istuimen kallistustoiminto
Istuimen kallistustoiminnon avulla toimistotuolin istuinta voi taittaa hieman eteenpäin. Hieman eteenpäin viettävä istuinpinta toimii vastapainona lantion kallistukselle taaksepäin ja pienentää suuremman ylävartalon ja reisien välisen kulman ansiosta koko elimistöön kohdistuvaa kuormitusta.

J

Johtajantuoli
Johtajantuolit ovat useimmiten jonkin verran suurempia kuin perinteiset toimistotuolit. Kankaan lisäksi tarjolla on usein myös nahka- tai keinonahkaverhoilu.

K

Käsinoja
Käsinojat tukevat kyynärvarsia ja auttavat siten ergonomisessa istumisessa. Niissä voi olla jopa neljä säädettävää ulottuvuutta: korkeus, leveys, pituus ja kallistus (säteittäinen)

Kangas
Kankaalla verhoillut tuolit ovat aina pehmustettuja ja tarjoavat siten pehmeän istumakokemuksen. Koska pehmustus tuo lämpöä joka kohtaan, kangasverhoilut tarjoavat lämpimämmän istumakokemuksen.

Keinumekanismi
Keinumekanismissa selkänojaa voidaan liikuttaa taaksepäin siten, että istuinpinta jää edelleen samaan kulmaan. Yleensä asento voidaan lukita vivun avulla. Keinumekanismi on yksinkertaisin mekanismi selkänojan kallistamiseen. Erikoismuoto on niin sanottu Kniematic, jota kutsutaan myös polvikeinumekanismiksi. Siinä kääntökohta on istuinpinnan etuosassa, niin että kun takaosaa kallistetaan taakse, istuinpinta laskeutuu alemmas.

Kestokosketusmekanismi
Kestokosketusmekanismi tarjoaa liikkuvan selkänojan istumapinnan asennon muuttumatta. Sen avulla käyttäjä voi tehtävän mukaan vaihdella pystyasennon ja taakse nojaamisen välillä. Siten välilevyt saavat paremmin ravintoaineita. Selkänoja seuraa kehon liikkeitä ja tukee sitä palaamisessa kaltevasta asennosta takaisin pystyasentoon.

L

Lattiansuojamatto
Lattiapinnoitteiden suojaamiseksi tuolin pyörien aiheuttamalta kulumiselta ja kuormitukselta on suositeltavaa käyttää lattiansuojamattoa. Niitä on saatavana sekä koville lattioille että kokolattiamatoille.

N

Ristiseläntuki
 Lääkärit kutsuvat ihmisen selkärangan eteenpäin suuntautuvaa kaarevuutta ristiseläksi. Oikein käytettynä ristiseläntuki edistää terveellistä istumista tukemalla tarkasti lantion seutua. Oikein säädettynä tuki on suoliluunharjan alueella, suunnilleen vyötärölinjan korkeudella. Vain tällä alueella keho tarjoaa riittävän suuren tukevamman pinnan, jotta sitä voi tukea optimaalisesti taakse nojatessa.

P

Pyörät
Toimistotuolit toimitetaan useimmiten kokolattiamatoille tarkoitetuilla pyörillä varustettuina. Koska ne ovat aika kovat, ne saattavat naarmuttaa esimerkiksi parketti- tai laminaattilattioita. Siksi tällaisilla lattioilla on suositeltavaa käyttää koville lattioille tarkoitettuja pyöriä.

Yleisesti ottaen koville lattioille ja kokolattiamatoille tarkoitetut pyörät koostuvat ytimestä ja kulkupinnasta. Ydin on samanlainen molemmissa pyörämalleissa. Vain kulkupinta on ratkaisevasti erilainen. Koville lattioille tarkoitetuissa pyörissä on pehmeä kulkupinta esim. laminaatin, kaakelien tai parketin naarmuuntumisen välttämiseksi. Kokolattiamatolle tarkoitettu pyörä on huomattavasti kovempi ja sopii siksi vain pehmeille alustoille, kuten matolle tai kokolattiamatolle.

S

Suoramyynti
Kaikki oman hjh OFFICE -merkkimme pyörivät tuolit sekä aula- ja toimistokalusteet ovat saatavissa suoramyyntinä eli ilman välikäsiä. Niinpä tuolin hinta on lyömätön.

Synkromekanismi
Synkromekanismia nimitetään usein myös pistesynkromekanismiksi. Synkromekanismissa selkänojan kallistus on yhteydessä istuinpinnan kallistukseen. Taakse nojatessa muuttuu samalla myös istuinpinnan kallistus ja istuinpinta liikkuu kevyesti taaksepäin. Istuimen ja selkänojan kallistuksen muutosten suhde on 1:3. Näin taataan, että lantiolle kerran valittu tukipiste säilyy joka asennossa. Tämä edistää ergonomista istumista.
Tärkeää on myös ”paidankiskontavaikutuksen” puuttuminen: toisissa mekanismeissa muuttuva istumakulma saattaa aiheuttaa hieman päällysvaatteiden luistamista. Synkromekanismia käytettäessä kaikki pysyy paikallaan.

T

Toimistotuoli
Klassista toimistotuolia käytetään työskentelyyn työaseman näytön äärellä. Se voidaan useimmiten valita kankaalla tai verkkokankaalla verhoiltuna.

V

Verkkokangas
Verkkokankaalla verhoillut tuolit vaikuttavat useimmiten hieman tiukemmilta kuin pehmustetut, kankaalla verhoillut tuolit. Lisäksi niissä ilma pääsee kiertämään paremmin, joten ne tuntuvat raikkaammilta kuin kangasverhoilut.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.